Vingård Abruzzo

Fattoria La Valentina

De tre bröderna Di Properzio har drivit denna gård, som ligger mitt på den adriatiska kusten och nära staden Pescara, sedan 1994. De första fem åren lärde man sig att förstå sin mark och hur den bäst tas omhand. Det lokala mikroklimatet ger viner av unik karaktär och man gör så lite som möjligt för att störa de naturliga processerna. Man använder inga pesticider och försöker i övrigt att låta omsorgen om klimatet genomsyra verksamheten . man använder till exempel bara förnyelsebar energi. Man har ett mycket lågt skördeuttag, lång maceration och filtrerar inte. Detta ger mycket rena uttryck för Montepulciano och dess unika terroir. Vinerna är helt enkelt laddade med personlighet!

Abruzzo är ett vindistrikt i Italien vars vin finns att provsmaka på vinprovning i Uppsala.
vinprovning uppsala importerar viner från b.la. Abruzzo, ett vindistrikt i Italien.

Resa till Abruzzo

Här finns havsutsikt, höga berg (Apenninernas högsta, Gan Sasso, 2912 m), skogar, otillgängliga dalar, välordnade vandringsleder, cykelvägar, mysiga hotell och B&B. Människorna är vänliga,arbetsamma och kvalitetsmedvetna när det gäller mat och vin. Regionen har också en intressant i´historia, men har ännu inte upptäckts av massturismen. Speciellt i området kring provinshuvudstaden L’Aquila finns en mängd slott och medeltida städer. Det är en trakt där jorden inte så sällan skakar ordentligt.

Abruzzo är glest befolkat, här bor bara ca 1,5 miljoner människor, och man är van att gå vidare efter svårigheter och motgångar. En av de stora inkomstkällorna, förutom vin, är saffran som odlas mellan Sasso och Sirentemassiven. En annan produkt som är mycket ovanlig odlas också här, nämligen vitlök. Den har odlats i århundraden i staden Sulmona.

Man gör förstås många olika viner här i Abruzzo men mest kända är det röda Montepulciano d’Abruzzo. Det ovanliga med dem, jämfört med nästan alla röda viner från Italien, är att de har mycket låg syra.

Abruzzo är ett vindistrikt i Italien vars vin finns att provsmaka på vinprovning i Uppsala.


Det finns en legend om den store Hannibal och Abruzzo. När han kom hit så fanns det så ohyggliga mängder vin att han kunde förse hela sin armé OCH dess hästar med vin. Det gjorde underverk med soldaterna, som helades från sina sår, och hästarna vars skabb läkte. Tack vare detta kunde han styra Rom i flera år!

Hitta viner från Abruzzo

Se vårt utbud av viner från Abruzzo och läs mer om dem på Systembolaget.