Vingård Lombardiet

Pasini San Giovanni

Pasini San Giovanni har sina rötter i Lombardiet, på Gardasjöns västra sida, i provinsen Brescia. Andrea Pasini var pionjären som vågade starta upp med vinodlingar. Året var 1958. I dag är det den tredje generationen som vidareutvecklar, moderniserar, kvalitetssäkrar och anpassar vinproduktionen till moderna tider. Laura, Sara, Luca och Paolo är fortsatt trogna sin hembygd och omgivningarna kring Valtènesi.

Familjen Pasini har sin produktionsenhet i San Giovanni, alldeles i närheten av Gardasjön, i den lilla orten Raffa di Puegnano. Vingårdarna finns runt vinkällaren i San Giovanni, kring Picedo di Polpenazze och i San Benedetto di Lugana. De jobbar efter ekologiska principer och hela anläggningen är koldioxidbalanserad. Solenergi, pappersåtervinning, korta transporter och renlighet utmärker verksamheten. Experimentlustan är stor, liksom kunskapen om vinproduktion. Alla sorters vin tillverkas – rött, vitt, rosé – stilla och med bubblor.

Valtènesi


Dalgångarna som finns på den västra sidan av Gardasjön är hjärtat av Valtènesi, ett område som varit odlingsmark sedan många , många år. Endast här finner man druvan Groppello, en raritet som funnit sitt hem och ideala förhållanden för odling i denna trakt. Groppello utgör stommen i rosévinerna (Chiaretto DOC) men också de röda Valténesi DOC. Vinerna är fräscha, eleganta och harmoniska.

Lugana


Trakter kända sedan antiken, rika på historia och kända för dramatiska händelser. Här har det odlats vita viner på den lokala druvan Turbiana sedan årtalet 200. Det är denna druva som i dag ger vinet Lugana DOC, som är mineralrikt, friskt och balanserat.

Utöver vinprovning i Uppsala arrangerar zebrawine även vinresor till vindistrikt i Italien.

Se våra viner från Lombardiet

Se vårt utbud av viner från Lombardiet och läs mer om dem hos Systembolaget.