Vingård Toscana

Azienda Agricola Panzanello

Biologisk certifierad vingård i Toscanas hjärta, ett stenkast från byn Panzano i Chianti Classico. Modernt, ungt men med erfarenhet och historia. Vin har gjorts på godset sedan flera hundra år. Familjen Sommaruga jobbar utomordentligt hårt för att ständigt höja kvalitetsmålen. Här finns också lägenheter att hyra. Utsikten är meditativ och vinkällaren 30 meter bort.

Några av vinerna hos vinprovning uppsala kommer från Panzanello i Toscana.

Azienda Agricola Pàcina

Pàcina är ett medeltida kloster med anor från 900-talet. Egendomen är belägen strax utanför Siena, nära Chianti Classico. Giovanna Tiezzi och Stefano Borsa har gjort Pàcina till sitt hem och producerar nu utmärkta viner. Ägarparet på Pàcina hanterar sin mark kärleksfullt och jobbar strikt ekologiskt, nästan helt utan moderna hjälpmedel i vinkällaren.

Här är det naturen som tillåts agera fullt ut!
Gården tar emot gäster under hela året. Det finns en inomhuspool som gör att man kan njuta av bad även när vädret inte visar sig från sin bästa sida. Lägenheter finns för uthyrning, biodynamiskt odlade grönsaker och frukt samt ägg från frigående höns kan köpas på gården.
Matlagningskurs kan man också fördriva tiden med!

Nära Chanti finns vingården Pacina. Provsmaka Pacinas viner hos vinprovning uppsala.

Fattoria Le Fonti

Fattoria Le Fonti är en familjeägd producent av vin, olivolja och grappa.
Man arbetar ekologiskt i alla led och vingårdarna är belägna precis nedanför kyrkan i byn Panzano, som i sin tur är centralt belägen i Toscana i Chianti Classico zonen. Conrad Schmitt köpte egendomen 1990 och ökade gradvis vingårdarnas yta till 9 hektar. Han såg också till att nya stockar av Sangiovese införskaffades och små mängder Merlot och Cabernet Sauvignon gjordes tillgängliga.

Gårdens återstående 6 hektar består av skog och olivträd.

Vicky Schmitt-Vitali och hennes make, samt vinmakare Guido Vitali, fick ta över gården år 2000. Filosofin är fortsatt densamma – “Kvalitet i stället för Kvantitet”. Produktionen har utökats förstås från de ytterst blygsamma 6000 flaskor till 45.000 flaskor. Allt vin produceras av druvor som växer på gården och man fäljer ekologiska odlingsprinciper och på hela egendomen.

Förutom vinerna som uppskattas och belönas i stort sett varje år i de olika vinguiderna, så produceras här en fantastisk olivolja och 2 olika grappa.

Le Fonti är en familjeägd producent av vin. Vinprovning Uppsala köper viner därifrån.
Vinprovning Uppsala kan rekommendera att besöka vindistriktet Le Fonti.

Podere Poggio Scalette

För att komma hit bör man undvika buss. Personbil är ok, men man får gasa på ordentligt för att komma upp till till husen i Ruffoli. Innan man hunnit blinka så har man passerat den lilla byn, men se till att stanna och hälsa på familjen Fiore. Häromkring växer nämligen druvorna av vilka det blir IL Carbonaione och Chianti Classico. Luften är ren, utsikten bedårande, jorden hård och stenig. Il Carbonaione är ett av de mer ”kända” vinerna, som de bästa restaurangerna gärna köper in i förskott, innan vinet är klart. Familjen Fiore hör till den exklusiva skara familjer i Italien, som omdanat hela den italienska vinindustrin, från kvantitet till kvalitet, från volym till sparsmakad individualism, från inslag av feghet till framåtanda och självförtroende.

För närvarande är det Jurij Fiore som styr och ställer på gården, med god hjälp av dottern Sara, som växer in i rollen som nästa generationens vinmakare.

vingården Poggio Scalette är en av vingårdarna vars vin finns att provsmaka eller köpa genom vinprovning Uppsala.

Resa till Toscana

Chianti – fantasieggande, vackert, charmigt – men också stenigt, svårtillgängligt och vilt. Paradoxernas landskap, tidvis helt isolerat, mestadels öppet och inbjudande, härjat av krig och konflikter, men också platsen för samhörighet, gemenskap och fred.

Vin har producerats här sedan urminnes tider. Förvandlingen av Chianti som vinproducerande region påbörjades dock under 60-talet. Chiantiregionen anses idag vara en av de mest dynamiska och framtidsinriktade vinområdena och stora investeringar i vingårdar, vinkällare och utrustning har gjorts de senaste åren.

Toscana är visserligen ETT landskap, men om man bara tittar på jordmånen så varierar den enormt. Inte ens inom Chianti är odlingsförhållandena likadana. Den magra och steniga Galestrojorden som finns i Classicoområdet, ger ett helt annat vin än den sandiga jorden i Colli Aretini eller den leriga och kalkstensrika i Rufina. Eller för att citera vinspecialisten Hugh Johnson; ”Vin från Toscana talar dialekt”. Sedan spelar förstås andra faktorer, som t.ex. klimat, höjd över havet och solexponering också in. Kullar som dämpar hettan och ger varma dagar och svala nätter, tycks passa Sangiovesedruvan som dominerar i Chianti.

Samspelet mellan mat, vin, olivolja, klimat och turism har gett Chianti och Toscana förutsättningar och styrka för att behålla särarten och den unika prägeln. I tider av globalisering och en strävan efter total utslätning av smak och utseende, framstår Chianti som en stark och förutseende region, som står tryggt med ena foten i det traditionella och den andra i framtiden.

Vinprovning Uppsala rekommenderar Toscana som resmål. Här finns bra vin och kultur att uppleva.
Toscana är en sevärd region i Italien. Vinprovning Uppsala.

Boende

Både Panzanello och Pàcina i Toscana har lägenheter att hyra. Vill man hellre bo på pensionat/hotell så rekommenderar vi Castellina in Chianti: Charmiga Hotell Colle Etrusco Salivolpi eller elegantare Palazzo Squarcialupi

Generellt kan man säga att i Chianti är hotellen bästa alternativen höst och vår och när man inte stannar en hel vecka. Hus och lägenheter hyrs oftast lördag-lördag.

Restauranger

Det är nästan omöjligt att få dålig mat i Chianti men några speciella pärlor är:

Antico Ristorante Pestello ligger på vägen mellan Castellina in Chianti och Poggibonsi absolut in the middle of nowhere. Här serveras den mest underbara oxfilé med tryffel du kan tänka dig. Och den som aldrig gillat spenat ska prova deras spinaci saltati – makalös! Alltid god mat och trevlig service och mycket prisvärt.

På Osteria alla Piazza äter man också riktigt gott – prova Pappardelle al sugo di cinghiale – pasta med en alldeles makalös vildsvinssås. För den som gillar bruschetta så är deras bruschetta con pomodoro, en dröm med pinfärska, saftiga tomater.

AZIENDA AGRICOLA PÀCINA

Pàcina är ett medeltida kloster med anor från 900-talet. Egendomen är belägen strax utanför Siena och ett stenkast från Chianti Classico. Giovanna Tiezzi och Stefano Borsa har gjort Pàcina till sitt hem och där producerar man nu utmärkta viner.

Stefano och Giovanna Tiezzi Borsa styr verksamheten med varsam hand och har alltid något intressant att berätta om landet, regionen eller byn. Ödmjukhet inför historien och tilltro till framtiden är utmärkande drag för de vänliga och generösa ägarna.

Semester och Aktiviteter


Gården är en s.k Agriturismo och tar emot gäster under hela året. De har en fin inomhuspool som gör att man kan njuta av bad även om vädret inte skulle visa sig från sin bästa sida. Från poolen tar man sig också lätt ut till trädgård och solstolar.

Tre lägenheter finns för uthyrning. Biodynamiskt odlade grönsaker, frukt och ägg från frigående höns kan köpas på gården. Matlagningskurser ordnas också och för dig som inte är så duktig på italienska finns även kurs på engelska!

När man kör in på egendomen så kan man riktigt känna hur stressen bara rinner av en och lugnet infinner sig. Pàcina är så genuint och utstrålar sådan värme att man inte vill åka därifrån.

AZIENDA AGRICOLA PANZANELLO

Mitt i hjärtat av Toscana, i centrum av Chianti Classico, ligger byn Panzano. Från höjden där byn är belägen kan man överblicka dalgångarna och sluttningarna och njuta av den underbara utsikten, oavsett tid på dygnet eller årstid.

På krönet bakom Panzano ligger Azienda Agricola Panzanello. Här finns vinproduktionsanor från 1400-talet! Gården drivs nu av Andrea och Iole Sommaruga. Sedan många år har de insett vikten av att behandla naturen varsamt och det vin som tillverkas görs enligt ekologiska principer – i Italien kallas det ”biologico”.

På senare år, efter mycket hårt arbete, modernisering av metoder och invigning av såväl ny produktionsanläggning som källare, har man nu nått kvalitetstoppen och därmed goda betyg hos flera av världens vinkritiker. I enlighet med regionens tradition domineras vinerna av Sangiovesedruvan.

Panzanellos viner symboliserar det nya moderna Toscana, med insikten att det är de enskilda människornas insatser för naturen som är avgörande för den framtida utvecklingen.

Deras ekologiska viner är vida kända och respekterade.

Boende

Har du drömt om vackra Toscanska vyer? Känner du för att meditera och bara njuta av naturens skönhet varje dag? Kom och bo här ett tag! Ett utmärkt sätt att skaka av sig stressen – luften är härlig, klimatet underbart, maten fantastisk och vinerna utomordentliga.

På gården finns tre lägenheter att hyra. De färdigställdes 2009 och har mycket hög standard. En stor pool finns också. Utsikten är helt underbar och vi kan verkligen rekommendera er att tillbringa semestern här.

Vinfestival

Eller varför inte boka in en höstresa till den stora vinfestivalen (Rassegna del Chianti Classico) i Greve in Chianti eller helgen efter i Panzano?

Här erbjuds gårdsliv bland vinrankor, olivträd och grönska. Ägarna är hjälpsamma, härliga människor, som det är lätt att bli vän med.

Flera viner på Vinprovning Uppsala tillverkas i Toscana.
Gott vin och flera sevärdheter är en anledning att besöka Toscana. Vinprovning Uppsala rekommenderar distriktet.

Se våra viner från Toscana

Se och läs mer om vårt utbud av viner från Toscana hos Systembolaget.