Vingård Emilia-Romagna

Balia di Zola

15 hektar av lugn och ro, total avkoppling och balans. Claudio och Veruska tar hand om gården. Här odlas sangiovese och albana bianca. En trogen häst hjälper till med bearbetandet av jorden, det finns en åsna som gladeligen välkomnar alla gäster och så förstås hundar och katter. Dold landsbygd bland relativt branta berg. Vägen hit smalnar av vartefter, underlaget förvandlas till grus. En medelstor buss klarar resan hit, men större än så får det inte vara. Området ligger nära Modigliana och Brisighella, ett växande intresse för gastronomi och viner härifrån noteras. Olivolljan från Brisighellakollektivet valdes nyligen till Italiens främsta och vinerna uppskattas mer och mer.
Området kring Modigliana och den här gården drabbades hårt av cyklonen och översvämningen i maj 2023.

Provsmaka vin från Emilia Romagna. På bilden visas en liten by där vinet skapas
Upplev vin och upplevelser ihop med Vinprovning Uppsala. Bild från vingården där en åsna matas med druvor

Fondo San Giuseppe

Fondo San Giuseppe – när man befinner sig på höjden där blicken glider över dalen som förbinder Florens med Adriatiska kusten, solen skiner och speglar sig i floden Lamone och den  milda luften smeker vinrankorna – då kan man slappna av, sätta sig ner och inmundiga ett glas sangiovese med en skinksmörgås och njuta av tillvaron fullt ut.

Här är det naturen som styr och dess milda tjänare är Sefano Bariani, som med sin familj realiserat den dröm som familjen närt länge. Stefano är vinman uti fingerspetsarna, inte bara praktiskt, utan också teoretiskt. Han förenar praktisk kunskap med modern förståelse av vinproduktion och en övertygelse om att naturen ska styras och påverkas så lite som möjligt. Han har universitetsutbildning i agrikultur och vinproduktion och lång erfarenhet av arbete med de bästa vinproducenterna i Italien.

Bredvid sig har han hustrun Grazia Maria och dottern Bianca Maria. Tillsammans utvecklar de projektet Fondo San Giuseppe, en vingård där vinerna mejslas fram under strikt ekologiska förhållanden och certifieras därefter. Gården ligger på 400 m höjd och här växer Riesling, Trebbiano, Albana, Chardonnay, Marsanne, och ytterligare några druvsorter. Lite mot sin vilja har Stefano blivit en vitvinsproducent och representant för druvor som är (hittills) mindre kända och föga kommersiellt utnyttjade.

Ambitionen är det inget fel på – här ska det göras Italiens bästa vita viner, originella, rena och spännande. Viner som ger minnen och upplevelser.

Vi respresenterar Fondo San Giuseppe och det är med stor glädje som vi engagerar oss i produkterna från denna gård. Vårt förtroende för Stefanos kunskaper, engagemang och naturvård är fullständigt och vi stödjer gårdens ekologiska ideologi till fullo.

Liksom många gårdar kring Brisighella drabbades även FSG av cyklonen och översvämningarna i maj 2023.

Vinprovning i Uppsala importerar viner från vindistriktet Emilia-Romagna som vi ser på bilden
Vinprovning i uppsala erbjuder viner från ekologiska vingårdar i b.la. Emilia-Romagna. På bilden ser vi en vinskapare vid vinrankor

Fattoria Alessandro Nicolucci

Det här är en producent som utgör ”referenspunkten” för sangiovese från regionen Romagna. Här har gjorts vin i samma firma sedan 1885. Alessandro har sett till att varsamt förnya, modernisera och utveckla vingårdarna och produktionen, utan att stöka för mycket i vinets själ. Den här producenten från Predappio räknas till Italiens vinelit, men det märks inte mycket av det vad gäller ödmjukhet och vänlighet i kontakten med importörer, besökare och nyfikna vinprovare. Här lever man i samklang med naturen och respekterar bygden, sederna och gästfriheten.

Även Predappio och Nicolucci drabbades mycket hårt av cyklonen och översvämningarna i maj 2023.

Besök vingården Nicolucci. På bilden ser vi personal på vingården
Vinprovning Uppsala har besökt vingården Nicolucci, i Italien.

San Patrignano

Sedan 1978 har San Patrignano, som drivs i stiftelseform, gett över 20 000 personer ett hem och gratis medicinsk och rättslig hjälp. De har också fått möjlighet att fortsätta sina studier, få en yrkesutbildning och en chans att ändra sina liv för att kunna återgå till att bli respekterade medborgare i samhället. För närvarande är San Patrignano hem för 1800 personer. I centrum för gemenskapen finns 140 volontärer och 350 betalda medarbetare, av vilka många också är f.d. missbrukare.
Inte minst tack vare produktionen av utsökta viner är detta fantastiska samhälle självförsörjande.

Regionen Emilia-Romagnas kvalitetsledare.
En välförtjänt utmärkelse i form av en stjärna i vinguiden Gambero Rosso erhölls redan 2009.
Gårdens restaurang “VITE” har nu en stjärna i Guide Michelin. Inte illa !

Samhället San Patrignano är självförsörjande tack vare sina utmärkta viner som finns att provsmaka på vinprovning i Uppsala.

Valle delle Lepri

Det lilla paradiset i Emilia-Romagna ompysslas av familjen Cecchini. Odlingen sker ekologiskt och man är föregångare i trakten. Positiva, glada människor med visioner. Silvano, Ivana och sonen Luca kan sin jord sedan generationer och respekterar traditionerna. Utöver utsökta viner produceras här olja, honung och ostar.

Vinprovning med vin från Emilia Romagna i Italien. På bilden ser vi fält av vinplantor med träd i förgrunden
Vin från vingården Valledelle Lepri finns hos Zebrawine, vinprovning uppsala.

Resa till Emilia-Romagna

Hav, stränder, mat och turism är och har varit Emilia Romagnas kännemärke. Här är kvinnans ställning stark. Det är kvinnorna som sett till att turismen blomstrar i dag längs med hela kusten. När fattigdomen var utbredd efter kriget så kavlade kvinnorna upp ärmarna och jobbade energiskt med att bygga upp infrastrukturen och ge familjen en intäktskälla. Små, familjeägda hotell gav det uppsving som behövdes. Småskalighet och samarbete i nätverk är fortfarande arbetssättet som präglar regionen.

De senaste åren har det skett mycket inom vinnäringen i Emilia Romagna. Man har insett potentialen och moderniserat, förbättrat och höjt kvaliteten i hela tillverkningskedjan från druva till flaska.

Det milda klimatet, havsbrisen och kullarna intill kusten inbjuder till kvalitetsproduktion. Numera jobbar Italiens mest kända vinkonsulter tillsammans med producenterna för att framhäva det unika hos vinerna i regionen och göra dessa kända för en större publik.

Vingårdsturismen är inte alls lika utvecklad som i Toscana, även om den finns och växer. Att droppa in på en provsmakning går för det mesta bra men man kan inte alltid räkna med att personal eller ägare pratar engelska.

Håll ögonen öppna – detta är en region som definitivt kommer att växa kvalitetsmässigt! År 2004 fick bara 5 viner från denna region högsta betyg, 3 glas, i den italienska vinbibeln Vini d´Italia. I 2022 års utgåva är det hela 15 viner som lyckats med denna bedrift.

Restauranger

Längs hela Adriatiska kusten finns så många restauranger så det är svårt att välja, men vi koncentrerar oss på Riccione och trakten därikring:

Kanske Ristorante Da Fino för sin superfärska, fräscha fisk, fina uteservering på kajen och bästa vinlistan i trakten eller Da Gianni för sin bredd med allt från skaldjur till pizza och den otroliga servicen som består även om det är packat med folk – vilket det är nästan jämt.

Söker man både elegans, stil, gedigen vinlista och stor kokkonst så är förstås San Patrignanos flaggskepp Vite ett måste. Kommer absolut snart att belönas med stjärnor i Guide Michelin.

Hotel Jolie

http://www.hoteljolie.it

Hotel Jolie ett  av Italiens första ekologiska hotell. Här finns vänlighet, service, kontinuitet och erfarenhet. Det är nyckelorden för ett bra bemötande och därmed bra semester.

Hotellet, som drivs av Roberta och Cristian Tamburini, är ett fridfullt ställe, beläget nära huvudgatorna Viale Dante och Ceccarini i Riccione. Bra och prisvärt med en härlig familjär atmosfär. Pappa Luigi och Mamma Luisa har startat upp rörelsen när turismen här var i sin linda.

Konkurrensen är hård på Adriatiska kusten, hotellen är många, de besökande tusentals.

Något är det dock som gör att Hotell Jolie ligger alltid bland de trettio främsta, när det gäller gästernas betyg och uppskattning.

Ett bra hotell är grunden för en bra semesterupplevelse. Ett bra väder är en förutsättning och rent vatten i havet ett måste. Stranden är lättillgänglig och välskött, människorna som arbetar här är vänliga och tillmötesgående. Det finns ett stort urval av mat och dryck. Här lagas måltiderna kärleksfullt och råvarorna är fantastiska. Kultur och shopping nås enkelt i närområdet.

Priserna är rimliga och det finns bra möjligheter till att byta miljö och göra något helt annat, med kort varsel. I Emilia-Romagna är det nära till allt.

Regionen är Italiens matbod nummer ett, har en lång kust, omväxlande härlig natur och gästfrihet. Det här är Italienarnas semesterområde nummer ett, sedan många år tillbaka och många är de familjer som återkommer år efter år.

San Patrignano

http://www.sanpatrignano.org

Promenera uppför kullen Montepirolo och titta österut. Har du tur så ser du nästan bort till Kroatiens kust, lite närmare breder Rimini ut sig till vänster och Riccione till höger. Här på kullen bland vinrankorna som föder frukten till det berömda vinet som mycket riktigt heter Montepirolo, kan du njuta av utsikten och när du gjort det, så kan du ta en promenad runt San Patrignano, som är känt för många saker – till att börja med idogt och ambitiöst arbete för att rehabilitera människor med missbruksproblem. Resultaten här är mycket goda – genomtänkta och långsiktiga program genomsyrar hela organisationen, som drivs i stiftelseform.

Entusiasmen och energin som finns här har gett upphov till många nya idéer och projekt. Självförsörjning tillgodoses genom egen matproduktion, vinodling ger självkänsla och sysselsättning, matmässor och möten bekräftar kontaktnät och ger utbildning. Här kan man uppleva att allt är möjligt och att människor kan åstadkomma fantastiska saker, bara de får chansen.

Besök San Patrignano och lär hur man förenar socialt ansvar, solidaritet och höga ambitioner inom hantverk och matproduktion. Vinerna från San Patrignano håller hög kvalitet och får ständigt utmärkelser i vinguider.

Se våra viner från Emilia-Romagna

Vårt utbud av viner från Emilia-Romagna finns att se och beställa hos Systembolaget.